Er det sikkert at bruge et rektaltermometer til at måle en babys kropstemperatur?

Hvad gør du, når du opdager, at din babys kropstemperatur er højere? Måske snupper du et termometer med det samme. Der findes forskellige typer termometre til babyer, hvoraf det ene er et rektaltermometer, som bruges gennem anus. Men er dette termometer sikkert?

Er et rektaltermometer sikkert for babyer?

Når babyer har feber, har de en tendens til at være mere kræsne. For at bestemme, hvor høj hans kropstemperatur er, skal du bruge et termometer.

I dag findes der forskellige typer termometre, hvoraf det ene er rektaltermometeret. Dette termometer er designet med en speciel pære til at tage analtemperaturen sikkert.

Men er dette rektaltermometer også sikkert at bruge til babyer?

Rapporter fra Johns Hopkins Medicine-siden, er rektale termometre sikre til brug af babyer, både nyfødte og endda småbørn i alderen 3 år.

Faktisk, ifølge American Academy of Pediatrics, anses måling af kropstemperatur med et termometer gennem anus for mere præcis end gennem munden eller armhulen.

Sådan bruger du et rektaltermometer til babyer

Kilde: Eco Surgical

Selvom det er sikkert at bruge, bør det ikke være skødesløst at bruge et termometer gennem anus. Her er nogle sikre trin til at bruge et rektaltermometer til babyer.

1. Forbered et termometer

Hvis det er første gang, du gør det, er det bedst at bede din partner om hjælp. Læs tidligere, hvordan du bruger termometeret på pakken som din guide.

Bed en partner eller et andet familiemedlem om at tænde termometeret og smøre spidsen med vaseline.

2. Placer barnets krop sikkert og komfortabelt

Læg barnet på dit skød med maven nedad (rygliggende stilling). Kør dine hænder rundt om babyens hoved eller rundt om hans lænd.

Du kan også lægge barnet på ryggen. Hold babyens fødder og løft dem lidt op.

3. Indsæt termometeret forsigtigt

Indfør termometeret langsomt og forsigtigt ca. 1,5-2,5 cm ind i anus. Indsæt ikke et rektaltermometer for at måle barnets temperatur med magt.

Sæt termometeret lige ind og vip ikke. Sørg for, at barnet ikke bevæger sig for at forhindre skade.

4. Fjern termometeret fra anus

Hold termometeret i anus i et par øjeblikke, indtil termometeret bipper eller giver et signal. Træk den derefter langsomt ud.

5. Optag og rens

Læs den angivne kropstemperatur og noter den. Rengør derefter termometeret med sæbe, vand eller alkohol og sæt det tilbage på et sikkert sted.

Skal du gå til lægen?

Efter at have brugt et rektaltermometer til babyer, kan du med sikkerhed vide barnets kropstemperatur.

Dit barn siges at have feber, hvis termometeret viser en temperatur på 38ºC. Du skal tage barnet til lægen med følgende kriterier:

  • Kropstemperaturen når 38ºC hos spædbørn under 3 måneder
  • Kropstemperaturen når 38,9 ºC, ser sløv og kræsen ud hos babyer i alderen 3 til 6 måneder
  • Kropstemperaturen er mere end 38,9ºC og holder længe hos børn i alderen 6 måneder til 1 år.

Feber indikerer, at kroppen kæmper mod en infektion. Dette kan være et almindeligt symptom på forskellige lidelser, såsom influenza eller ørebetændelse.

Selvom det nogle gange ikke er farligt, skal du ikke undervurdere feberen, der opstår hos babyer. Søg straks en læge, hvis du er i tvivl om dit barns helbredstilstand.

Svimmel efter at være blevet forælder?

Kom og vær med i forældrefællesskabet og find historier fra andre forældre. Du er ikke alene!

‌ ‌