Blodsukkertestsæt: Sådan virker blodsukkermålestrimler

Overvågning af glukoseniveauer med et blodsukkertestsæt eller glukometer skal udføres regelmæssigt for diabetikere. Denne test kan udføres uafhængigt, fordi enheden er nem at bære overalt. Resultaterne af blodsukkerundersøgelsen bliver et benchmark for diabetes (diabetikere) til at kontrollere blodsukkerniveauet gennem en livsstil anbefalet af læger.

Hvordan foregår måleprocessen, og hvor nøjagtig er den? Kom nu, se forklaringen nedenfor.

Hvordan kan sådan en lille enhed give information om blodsukkerniveauet?

Når vi taler om et glukometer, er det vigtigt at overvåge blodsukkerniveauet for at finde ud af, om du har nået et bestemt mål. Dette værktøj har en systematisk måde at arbejde med at overvåge blodsukkerniveauet på.

Når du måler blodsukkerniveauet, skal du tage en blodprøve med en sprøjte. Giv derefter en tilstrækkelig blodprøve på blodsukkerteststrimlen, der er fastgjort til glucometeret. Når den placeres på en målestrimmel, vil glukosen i blodet reagere med de enzymer, der findes på strimlen.

Denne reaktion skaber en elektrisk strøm, der er forbundet med glukometeret. Intensiteten af ​​den elektriske strøm svarer til glukose i blodet, så resultaterne kan identificeres.

Hvor nøjagtige er disse målestrimler til at måle dit blodsukkerniveau?

For at overvåge glukose i blodet kan du vælge et certificeret blodsukkerkontrolværktøj International organisation for standardisering (ISO). ISO-standarder er vigtige for at sikre, om den blodsukkermonitor, du bruger, er pålidelig nok eller ej.

Glukometeret bruger nu ISO:15197:2013 nøjagtighedssystem. Gennem denne standard skulle 95 % af udbyttet af denne glukose nå følgende standarder.

  • Selvglukometertestresultater, for blodsukkerkoncentrationer mindre end 100 mg/dL, kan nøjagtighedsniveauet afvige med ±15 mg/dL fra laboratorieresultater
  • Selvglukometertestresultater, over 100 mg/dL, nøjagtighedsniveauet kan afvige ± 15 % fra laboratorieresultater

Fejl, der ikke indses ved kontrol af blodsukkeret, er dog stadig mulige, så de kan give forkerte kontrolresultater.

Blandt dem er ikke rengøring af hænder, når der tages blodprøver. Som følge heraf kan madrester indeholdende sukker tilsættes blodprøven og gøre resultaterne unøjagtige.

Årsager til forkert aflæsning af blodsukkertestresultater

Målestrips kan også være årsag til forkerte aflæsninger af blodsukkertestresultater. Nogle af årsagerne omfatter:

  • Udløbne teststrimler. Ved køb af en målestrimmel indeholder den normalt en udløbsdato. Som citeret fra HealthCentral anbefaler Centers for Disease Control and Prevention ikke at bruge udløbne teststrimler, fordi de kan gøre blodprøveresultater unøjagtige.
  • Lufttemperatur og fugtighed . Nogle blodsukkertestsæt og deres strimler kræver nogle gange særlig behandling, når de udsættes for temperatur. Fugtig luft og ekstrem varme eller kolde temperaturer kan beskadige blodsukkermålestrimlen, så den, når den indsættes i glucometeret, kan vise det forkerte tal eller ikke passer til din tilstand.

Opbevaring af de korrekte blodsukkerteststrimler

For at undgå blodsukkermålingsfejl forårsaget af beskadigelse af din målestrimmel, kan følgende trin følges for korrekt opbevaring af målestrimler eller blodsukkertestsæt:

  • Opbevar målestrimlen i beholderen/flasken og ved stuetemperatur
  • Må ikke opbevares i køleskabet, da ekstreme temperaturer kan beskadige målestrimlen
  • Undgå at opbevare et sted, der er udsat for direkte sollys eller på et fugtigt sted, såsom i badeværelset
  • Luk altid strimmelbeholdere, når de ikke er i brug
  • Brug ikke strimler, der er plettet med snavs, krummer, mad eller væsker
  • Brug ikke beskadigede strimler

Kan målebåndet bruges flere gange?

Det kan den desværre ikke. Denne målestrimmel eller blodsukkertestsæt er til engangsbrug. Som rapporteret af Diabetesrådets hjemmeside, har flere personer forsøgt at tage mål ved hjælp af målestrimler, der er blevet brugt.

Resultatet er, at glucometeret ikke kan aflæse blodprøven, der er på den gamle teststrimmel. Dette skyldes, at målestrimlen er designet til kun at rumme nok enzym, der kan udføres til én test.

Ikke kun en målestrimmel, en nål, der bruges til at stikke fingeren, når du vil tage en blodprøve ( lancet ) er også til engangsbrug. Du skal smide den ud efter brug. Da dette er inkluderet i medicinsk affald, bør du ikke smide det skødesløst.

Lever du eller din familie med diabetes?

Du er ikke alene. Kom og vær med i diabetespatientfællesskabet og find nyttige historier fra andre patienter. Tilmeld dig nu!

‌ ‌